Ταξίδι στην Τουλούζη της Γαλλίας για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Κείμενο - φωτογραφίες: Κτήμα Βίωμα 

Στις αρχές του 2013 και συγκεκριμένα από τις 4 έως και τις 9 Μαρτίου βρεθήκαμε στην Τουλούζη της Γαλλίας, με σκοπό την γνωριμία με το εκεί δίκτυο της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας. 

Η πρωτοβουλία ανήκει στον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, που ανέλαβε την προετοιμασία της εκδρομής, μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος CSA Europe στο οποίο και συμμετέχει. 

Στην ενημερωτική αυτή δραστηριότητα συμμετείχαν: ο Ανδρέας Γεωργακάκης (ΔΗΩ), Μαρία Παρταλίδου (Α.Π.Θ. -Τμήμα Γεωπονίας) και ο Δημήτρης Μαχαιρίδης από το Κτήμα Βίωμα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:
  • Επισκέψεις σε αγροκτήματα και μεταποιητικές μονάδες που εφαρμόζεται η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία.
  • Συνεντεύξεις με παραγωγούς καταναλωτές και φορείς της περιοχής.
  • Επίσκεψη στην Περιφέρεια της περιοχής Midi - Pyrenee.
  • Επίσκεψη σε κατάστημα συνεργαζόμενων παραγωγών που ανήκουν στο τοπικό δίκτυο και συνομιλία με Γάλλους καταναλωτές. 
  • Παρακολούθηση εκπαίδευσης νέων αγροτών πάνω σε θέματα παραγωγής και φιλοσοφίας.
Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία είναι μια εναλλακτική κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, στην οποία αγρότες και καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Βασικό στοιχείο σε όλες τις μορφές της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, είναι ο αυξημένος βαθμός συμμετοχής των καταναλωτών στις δραστηριότητες μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον οι καταναλωτές, τις περισσότερες φορές, χρηματοδοτούν εξ αρχής τον προϋπολογισμό μιας γεωργικής εκμετάλλευσης για το σύνολο της παραγωγικής περιόδου, με σκοπό να προμηθεύονται γεωργικά προϊόντα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλές φορές τα καλλιεργούμενα προϊόντα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι συν - αποφασίζονται σε συνελεύσεις, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού. 

Η Τουλούζη

Είναι μητροπολιτική πόλη της νότιας Γαλλίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γαρούνα, ανάμεσα στη Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στα Πυρηναία Όρη και τα σύνορα με την Ισπανία. Πρωτεύουσα της γεωγραφικής περιοχής των Μέσων Πυρηναίων και του νομού Haute-Garonne, αποτελεί το 5ο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο στη Γαλλία με 1.133.000 κατοίκους  και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι το μεγαλύτερο κέντρο δορυφορικής τεχνολογίας και αστροναυτικής βιομηχανίας της Ευρώπης, καθώς και έδρα της αεροκατασκευαστικής εταιρίας Airbus. Με σχεδόν 100.000 φοιτητές στα τρία πανεπιστήμια και τις ανώτατες και τεχνικές σχολές της, είναι σήμερα η τρίτη στη σειρά γαλλική πόλη με το μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό, μετά το Παρίσι και την Λυών.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη στην περιοχή της Τουλούζης...

Ποταμόπλοια στις όχθες του ποταμού Γαρούνα.Στην κεντρική πλατεία του Καπιτωλίου. Από αριστερά Μαχαιρίδης Δημήτρης, Παρταλίδου Μαρία και Ανδρέας Γεωργακάκης. 

Υπαίθρια αγορά βιολογικών προϊόντων, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αντιμετώπιση ζιζανίων με αυτοσχέδιο χειροκίνητο μηχάνημα. 

Ο Πιέρ, ο Νάϊτζελ, ο Ανδρέας και η Μαρία σε αγρόκτημα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας. 

Ο Νάιτζελ είναι Άγγλος που αγάπησε όπως μας είπε την Νότια Γαλλία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στα περίχωρα της Τουλούζης. Ασχολείται με την βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών, τα οποία προωθεί μέσω του συστήματος της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας.

Επίσκεψη σε αγροτουριστική μονάδα, στα περίχωρα της Τουλούζης.

Η είσοδος του αγροτουριστικού συγκροτήματος, στο οποίο εκτός από διαμονή, μπορεί  να συμμετέχει εάν θέλει και στις γεωργικές δραστηριότητες της μονάδας.

Επίσκεψη στην Περιφέρεια Midi - Pyrinee, συζήτηση με τοπικούς παράγοντες της περιοχής.


Επίσκεψη σε χώρο εκπαίδευσης νέων αγροτών της περιοχής. 

Ενημέρωση πάνω σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών και αρωματικών φυτών.


Επίσκεψη σε θερμοκήπιο καλλιέργειας βιολογικών κηπευτικών, το οποίο συμμετέχει στο τοπικό σύστημα Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας.

Μεταφύτευση Ρόκας, με την βοήθεια εδαφοκάλυψης πλαστικού φύλλου. Επίσκεψη σε κτηνοτροφική μονάδα και ενημέρωση από τον κτηνοτρόφο για την συμμετοχή του στο σύστημα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας. 

Συνεταιριστικό παντοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Αγρότες της περιοχής δημιούργησαν από κοινού ένα κατάστημα για να προωθούν τα προϊόντα τους.

Αλλαντικά από τοπικούς παραγωγούς. 


Αστικός - Δημοτικός Λαχανόκηπος στην Τουλούζη 


Εκπαίδευση πολιτών της Τουλούζης, σε τεχνικές βιολογικής κηπουρικής.

Καλλιεργητής στον αστικό λαχανόκηπο της Τουλούζης.