COCA - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ CAERTHYS


Η «COCA» είναι μία κοινότητα CSA (Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας) στο παράκτιο Pembrokeshire, στη Δυτική Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο. Λειτουργούμε εδώ και δεκαοκτώ μήνες και καλλιεργούμε λαχανικά για τα νοικοκυριά τριάντα έξι ατόμων στην περιοχή μας. Σκοπός μας είναι να διπλασιάσουμε τα μέλη μας μέχρι το τέλος του 2012, ώστε να είμαστε οικονομικά αυτάρκεις.


Οικονομικά 
Έχουμε «μετοχές τροφίμων» δύο μεγεθών, το πλήρες μερίδιο (για 2-4 άτομα), που κοστίζει £10 την εβδομάδα και το μισό μερίδιο με £ 5. Δεν έχουμε ακόμα επαρκή έσοδα ώστε να πληρώσουμε ένα καλλιεργητή πλήρους απασχόλησης και εξαρτόμαστε από την εθελοντική συνεισφορά των μελών μας, στους WWOOFers (παγκόσμιο δίκτυο οργανισμών βιολογικής καλλιέργειας) και σε σποραδικές επιχορηγήσεις. Στόχος μας είναι στη διάρκεια ενός έτους, να έχουμε συλλέξει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου που απαιτείται για να αναβαθμίσουμε την παραγωγή τροφίμων και να δημιουργήσουμε εισόδημα που θα μας επιτρέψει την πλήρη απασχόληση ενός καλλιεργητή.


Παραγωγή 
Η COCA μισθώνει πέντε στρέμματα γης στο αγρόκτημα Caerhys, με πλάνο ανάπτυξης περισσότερων περιοχών καλλιέργειας. Στην φάρμα μας καλλιεργούνται πάνω από τριάντα ποικιλίες λαχανικών. Εκτός από τα λαχανικά, το αγρόκτημα παράγει βιολογικό κρέας από βοδινό και χοιρινό το οποίο μπορεί να αγοραστεί από τα μέλη.


Συμμετοχή 
Τα μέλη δε υποχρεούνται να εργάζονται στη γη, αλλά οργανώνονται για τα μέλη, ημέρες εργασίας για τις εποχιακές δραστηριότητες. Τα μέλη έρχονται στο αγρόκτημα για να ζυγίσουν το προπληρωμένο μερίδιό τους στην εβδομαδιαία συγκομιδή και εκτός από το βόειο και το χοιρινό κρέας που πωλείται, μπορούν να αγοράσουν βιολογικό γάλα, αυγά, τυρί, ρύζι και ζυμαρικά σε τιμές χαμηλότερες της λιανικής. Μία φορά τον χρόνο πραγματοποιείται μια γιορτή συγκομιδής, που προσελκύει ανθρώπους από την ευρύτερη κοινότητα και είναι μια ευκαιρία για όλους να γιορτάσουν τις παρεχόμενες προς τα μέλη προσπάθειες.


Διακυβέρνηση 
Η COCA λειτουργεί σαν συλλογικότητα (χωρίς νομική υπόσταση), με στόχο να μετατραπεί σε κοινωνική επιχείρηση στο επόμενο έτος. Η COCA διοικείται από ένα «κεντρικό πυρήνα» μελών, που εκλέγονται ετησίως για τους ρόλους τους. Η βασική ομάδα είναι κυρίως εθελοντές, εκτός από τους αγρότες. Σημαντικές αποφάσεις, όπως οι αλλαγές στην τιμή των μετοχών των λαχανικών, λαμβάνονται με την ευρύτερη κοινότητα μελών και λαμβάνονται με συναίνεση όπου αυτό είναι δυνατόν.

Σκοπός 
Το όραμα της COCA είναι μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται και στηρίζουν την τοπική παραγωγή βιολογικών τροφίμων σε πνεύμα φιλίας και εμπιστοσύνης. Εμείς υποστηρίζουμε οικονομικά και ηθικά τον τοπικό αγρότη, όλο το χρόνο, πληρώνοντας του το ίδιο ποσό κάθε μήνα, εξασφαλίζοντας του την συνέχιση της καλλιέργειας. Σε αντάλλαγμα λαμβάνουμε μερίδια από τα καλλιεργούμενα βιολογικά λαχανικά, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές.

Αρχές της COCA είναι: 
- Η βιολογική καλλιέργεια (λαχανικών, κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών και φρούτων) είναι απαραίτητη για την καλύτερη και θρεπτικότερη τροφή όλων, τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και ένα υγιές και ποικίλο περιβάλλον στο μέλλον. 
- Η υποστήριξη των τοπικών καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων και μεταποιητών είναι ένας αξιόλογος στόχος για τους τοπικούς καταναλωτές. 
- Η συνεργασία, οι μοιρασμένοι κίνδυνοι και τα μοιρασμένα οφέλη και ένα πνεύμα φιλίας είναι θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία της ομάδας. 
- Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με συναίνεση, όπου είναι δυνατόν.


Στόχοι της COCA είναι: 
- Η παραγωγή βιολογικών λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων και διευκόλυνση της πρόσβασης σε τοπικά βιολογικά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα βιολογικά προϊόντα. 
- Η ενεργοποίηση των μελών στο να ζουν καλά, να τρέφονται καλά με βιολογικό και βιώσιμο τρόπο. 
- Η υποστήριξη της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής τροφίμων στην περιοχή. 
- Η ανάπτυξη μίας κοινότητας περιφερειακά του έργου μας που να βασίζεται σε από κοινού εργασία, κοινωνική δραστηριότητα και πνεύμα φιλίας. 
- Η ανάπτυξη με όποιον τρόπο αισθάνονται τα μέλη ότι θα συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων. 

Περισσότερες πληροφορίες: Rupert Dunn, cocacarrot@gmail.com