Ασκόλυμπρος, Ασκολύμπροι

Ένα ακόμα άγριο φυτό, το οποίο είναι νοστιμότατο όταν μαγειρευτεί είναι ο ασκόλυμπρος.

Δεν πρόκειται για φυτό που φυτρώνει μόνο στην Κρήτη το αντίθετο μάλιστα, στην υπόλοιπη Ελλάδα ευδοκιμεί σε τεράστιες φυτείες στα βουνά και στα λαγκάδια.

Απλά δεν το τρώνε διότι δεν το γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Ασκόλυμπρος είναι πολυετή φυτό, αγκαθωτό που κάνει κίτρινα άνθη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Μπορεί να φυτρώσει παντού, από τα πιο πετρώδη εδάφη μέχρι στην άμμο δίπλα στην θάλασσα.
Το φυτό πάντα το ψάχνανε οι Κρητικοί σε βουνά και σε λαγκάδια όπως και το σταμναγκάθι, μέχρι που κάποιοι από την Γραμβούσα Κισσάμου σκέφτηκαν να το καλλιεργήσουν για να μην τρέχουν στα βουνά να το ψάχνουν. Από τότε μέχρι σήμερα οι φυτείες έχουν μεγαλώσει σε έκταση και το φυτό υπάρχει σε κάθε σοβαρό μανάβικο της Κρήτης.
Στην Αθήνα ίσως το βρείτε τυχαία σε καμιά λαϊκή...

Η καλλιέργεια του ασκόλυμπρου είναι όπως και του σταμναγκαθιού πολύ κουραστική και δύσκολη.

Μερικές φωτογραφίες θα ανεβάσω μόνο και μόνο για να γνωρίζετε ποιο είναι το φυτό.
Στον ασκόλυμπρο τρώμε και τα γουλιά από φύλλα αλλά και την ρίζα του αφού της αφαιρέσουμε το σκληρό μέρος από την καρδιά της.
Ο ασκόλυμπρος βγαίνει με μία τσάπα από το χώμα και όλα τα υπόλοιπα τα κάνουμε με ένα μαχαίρι.
Έπειτα τον πλένουμε πολύ καλά και τον βράζουμε καλά.
Στην συνέχεια του προσθέτουμε στο πιάτο μας ελαιόλαδο αλάτι και λεμόνι.