Έρευνα 33 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων - «Πιο θρεπτικά τα βιολογικά»


Αντίθετα απ’ ό,τι οι ερευνητές της FSA, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα (η μελέτη που ο δρ Alan Dangour και οι συνεργάτες του στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου έθεσαν εκτός των χρονικών ορίων της δικής τους έρευνας), τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία απέναντι σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ’ όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα βιολογικά δημητριακά μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ Carlo Leifert, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C και ιχνοστοιχείων σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προ- γράμματος Quality Low Input Food, και διήρκεσε τέσσερα χρόνια, δείχνουν, αντίθετα απ’ ό,τι υποστηρίζει η βρετανική FSA, ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων. Περιέχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

Σύμφωνα με τον Carlo Leifert, οι δια- φορές είναι τόσο εμφανείς, ώστε τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως συνιστάται.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές φύτεψαν φρούτα και λαχανικά, ενώ εξέθρεψαν βοοειδή, τόσο με συμβατικό όσο και με βιολογικό τρόπο, σε μια έκταση κοντά στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Όπως διαπίστωσαν, το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράχθηκε βιολογικά ήταν κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό γάλα. Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών, που θεωρείται ότι προστατεύουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις, στα βιολογικά λαχανικά ήταν κατά 40% υψηλότερο, όπως διαπιστώθηκε από βιολογικές ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις τώρα ότι το επίπεδο των καλών στοιχείων είναι υψηλότερο στα βιολογικά προϊόντα» τόνισε ο Leifert, επισημαίνοντας ότι πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί η άποψη των επίσημων αρχών (όπως της βρετανικής FSA, που συστηματικά διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στα βιολογικά τρόφιμα, κάτι που δεν κάνει σε σχέση με τα μεταλλαγμένα) πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων.

Μελέτη, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας την τελευταία δεκαετία, συνηγορεί υπέρ των συμπερασμάτων της παραπάνω έρευνας, μια και έδειξε ότι οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, ενώ άλλες εργασίες (όπως η μελέτη των Butler, Nielsen, Slots, Seal, Eyre, Sanderson και Leifert, που δημοσιεύτηκε το 2008 στο Journal of the Science of Food and Agriculture) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό γάλα περιέχει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν την υγεία.