«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το νέο γαστρονομικό θαύμα»

O Γιάννης Γουρτζελάς, διοργανωτής του φεστιβάλ Ημέρες Γαστρονομίας, δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας.

Κάμποσο καιρό πριν, μια ομάδα ανθρώπων πήρε μια πολύ μεγάλη απόφαση: να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία στη θέση που της αξίζει στον εγχώριο και διεθνή πολιτισμικό χάρτη. Κι έτσι πριν από τρία χρόνια μετά από σκληρή δουλειά, εγκαινίασαν τις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη, πρωτοβουλία που στέφθηκε με επιτυχία και αγκαλιάστηκε με αγάπη από το κοινό. Λίγο πριν τα εγκαίνια του τρίτου στη  σειρά φεστιβάλ η Popaganda μίλησε για το θεσμό και την επιτυχία του με τον Γιάννη Γουρτζελά, τον κινητήριο μοχλό πίσω από τις Μέρες Γαστρονομίας, ιδρυτή και συνιδιοκτήτη της διοργανώτριας εταιρείας Reason to.

Μετά τη Λήμνο και τις Κυκλάδες φέτος επιλέχθηκε ως τιμώμενος προορισμός η Πελοπόννησος. Για ποιο λόγο και τι προσδοκίες υπάρχουν για αυτή την επιλογή;
Ο θεσμός του «Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού» αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των «Ημερών Γαστρονομίας». Όταν ξεκινήσαμε την πρώτη χρονιά διαλέξαμε τη Λήμνο καθώς, κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για ένα νησί με πλούσια γαστρονομική παράδοση και ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα. Μπορεί να είναι παραμελημένο τουριστικά και σχετικά απομονωμένο, σε ότι αφορά στη σύνδεσή του με τη χώρα, αλλά είναι ένα πανέμορφο νησί, που αξίζει να επισκεφθείς. Τη δεύτερη χρονιά προέκυψε η συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, οπότε και αναδείχτηκε ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με απίστευτο πλούτο γαστρονομικών διαδρομών, υλικών, συνταγών και προϊόντων. Η Πελοπόννησος επιλέχτηκε για τη βαριά γαστρονομική της κληρονομιά και την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της. Φυσικά, στόχος είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες.
Σε τι θα διαφέρει η φετινή διοργάνωση από αυτές που προηγήθηκαν;  Ποιο θα είναι το «βαρύ πυροβολικό»;
 Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω προς το παρόν είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των εκδηλώσεων εντός του Φεστιβάλ. Επιχειρήσαμε να κάνουμε μια σύνδεση της γαστρονομίας της Πελοποννήσου με το ιστορικό και μυθολογικό της παρελθόν εντάσσοντας πολιτιστικά δρώμενα με απευθείας αναφορές στις αρχαίες συνήθειες, όπως π.χ. ο Μέλανας Ζωμός. Ξεχωριστό τόνο δίνει φυσικά η ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων του χώρου (σεφ, παραγωγών, κριτικών,   food bloggers κ.λ.π) με καίριες παρεμβάσεις και δραστηριότητες. Μεγάλο κομμάτι θα αποτελέσει  βέβαια και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας που, εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του προηγούμενου, φέτος θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες προβολές φιλμ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation μικρού και μεγάλου μήκους. Επιπλέον, φέτος στα πλαίσια των Ημερών Γαστρονομίας έρχεται η Μικρόπολις, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, διοργάνωση για παιδιά και γονείς που  υπόσχεται δια-δραστικά προγράμματα και μοναδικές εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης, ώστε να έρθουν σε επαφή με έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν με τις γεύσεις και πάνω από όλα να διασκεδάσουν.
Τι ανταπόκριση είχαν μέχρι τώρα οι Μέρες Γαστρονομίας στο κοινό και πως επηρεάζει αυτό την εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας;
Οι επισκέπτες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία από την αρχή. Κι αυτή τους η αγάπη έδωσε και σε μας τη δύναμη να προσπαθήσουμε για ακόμη πιο άρτια αποτελέσματα στη διοργάνωση. Θέλω να προσθέσω ότι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο πως ο Έλληνας μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, μαθαίνει, εκπαιδεύεται. Και πάει μπροστά.

Και οι συμμετέχοντες; Πως τους βοηθούν οι Μέρες Γαστρονομίας;
Αυτοί οι άνθρωποι μετέχουν ολόψυχα σε ένα δρώμενο. Γίνονται κοινωνοί μιας προσπάθειας, στην οποία συνδράμουμε όλοι προκειμένου να αναδειχθεί η ελληνική γαστρονομία με τον καλύτερο τρόπο. Είναι σαν να μπαίνουν στο βαγόνι ενός τρένου με κοινό προορισμό.

Ποιο είναι το μέλλον της Ελληνικής Γαστρονομίας κατά τη δική σας άποψη και ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε; 
Η εμπειρία μου λέει ότι όταν αντιληφθούμε τη σημασία του να είμαστε αλληλέγγυοι, ως λαός, και εφαρμόσουμε στην πράξη αυτή την αλληλεγγύη μπορούμε να πετύχουμε θαύματα. Να γίνουμε το νέο γαστρονομικό θαύμα. Έχουμε τη δυνατότητα -πάντα σε αναλογία -να αποκτήσουμε τα δικά μας «Σαν Σεμπαστιάν», τις δικές μας «Τοσκάνες».
14AM3_7180
Πόσο κουραστήκατε εσείς και οι συνεργάτες σας για τη διοργάνωση των Ημερών Γαστρονομίας; Πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Τόσο εγώ όσο και εκείνοι ανήκουμε στην κατηγορία των workaholics. Κάθε διοργάνωση ξεκινά την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της προηγούμενης. Και νωρίτερα. Τώρα για παράδειγμα ήδη σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε το 2016 και έχουμε ήδη αρχίσει τις επαφές για το επόμενο φεστιβάλ. Να σας αποκαλύψω, μάλιστα,  για πρώτη φορά, ότι το 2ο AICFF (Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας) θα παρουσιαστεί ως τιμώμενο Φεστιβάλ στο διεθνές φεστιβάλ LAGFF  που θα γίνει το 2016 στο Λος Άντζελες. Μας γεμίζει χαρά και ενέργεια η διαδικασία. Ειδικά όταν έχεις να συνεργαστείς με θεσμούς όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, φορείς οι οποίοι επιδεικνύουν τόσο μεγάλο επαγγελματισμό, εργατικότητα και ευσυνειδησία.. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Ναι, αν με ρωτήσετε δεν υπάρχει περιορισμός, «ταβάνι» στο που μπορούμε να φτάσουμε. Τα πεδία ανάπτυξης είναι ανεξάντλητα.
Και για το τέλος μια σχεδόν παιδική ερώτηση; Πως λογαριάζετε να χωρέσουν τόσα πολλά δρώμενα στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη; Όλοι οι καλοί χωράνε. Θα το δείτε. 
Ημέρες Γαστρονομίας, 22-23-24 Μαΐου, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 // imeres-gastronomias.gr

Γιώτα Παναγιώτου