Βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών στο Βελιγράδι (Σερβία)

Σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Σερβίας το Βελιγράδι, βρίσκεται η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής βιολογικών κηπευτικών της χώρας. 
Εκεί βρεθήκαμε στα μέσα Ιουλίου, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και δημιουργίας δεσμών συνεργασίας.
Η Σερβία είναι ακόμα στην αρχή σε θέματα παραγωγής και διάθεσης των βιολογικών προϊόντων, όμως υπάρχουν παραγωγικές μονάδες που δημιουργούνται σε πολύ επαγγελματικά πρότυπα.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση παράγει μεγάλη ποικιλία κηπευτικών, σε υπαίθρια καλλιέργεια περίπου 100 στρ. και σε υπερσύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα 10 στρ.. Η διάθεση της παραγωγής γίνεται: 1)σε βιολογικές λαϊκές αγορές, 2)σε σούπερ μάρκετ και 3)εξαγωγή, κυρίως στην Ρωσία.
Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η αύξηση της παραγωγής και η καλλιέργεια ακόμα 100 στρ. υπαίθριων βιολογικών κηπευτικών. 

Η σύγχρονή θερμοκηπιακή εγκατάσταση, έκτασης περίπου 10 στρ..

Η υπαίθρια καλλιέργεια κηπευτικών βρίσκεται δίπλα στο θερμοκήπιο της εταιρίας. Εδώ ανάλογα με την εποχή, καλλιεργείται μεγάλη ποικιλία κηπευτικών, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους της βιολογικής γεωργίας.

Συγκαλλιέργεια Λάχανου και Χαμομηλιού με σκοπό την προστασία της παραγωγής από επιβλαβής οργανισμούς.

Άποψη της βιολογικής φυτείας Λάχανου. Στο κτήμα εφαρμόζεται προγραμματισμένη εναλλαγή καλλιεργειών, ενώ το μαύρο χρώμα στο έδαφος έχει προκύψει από συντονισμένο εμπλουτισμό με κομπόστες (βιολογικά λιπάσματα).

Ο χώρος έξω από το θερμοκήπιο όπου υγιή φυτικά υπολείμματα οδηγούνται στην κομποστοποίηση, δηλαδή στην παρασκευή οικολογικού λιπάσματος. Πίσω από το τρακτέρ διακρίνονται και οι ειδικοί ξύλινοι κάδοι που χρησιμοποιούνται γι΄ αυτό τον σκοπό. 

Στο εσωτερικό του θερμοκηπίου. Ο χώρος ελέγχεται ώστε οι συνθήκες να είναι οι ιδανικές ανάλογα την καλλιέργεια. 

Βιολογική καλλιέργεια Πιπεριάς.

Αναρριχώμενη Τομάτα σε τσαμπί.

Άποψη του εσωτερικού του θερμοκηπίου.

Φρέσκα Αγγουράκια. Ακολουθεί η συντήρηση και η συσκευασία.

Ο χώρος συσκευασίας. Εδώ νωπά και μεταποιημένα προϊόντα (σάλτσες κ.α.), συσκευάζονται και οδηγούνται στην αγορά.


Χώρος ταξινόμησης - ζύγισης και τελικής προετοιμασίας.

Μαζί με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας. Τους ευχαριστούμε για την φιλοξενία.