Ράκελ Κάρσον, η πρωτοπόρος

File: Rachel-Carson.jpg
Rachel Carson (1907-1964).

Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1907 σε ένα μικρό οικογενειακό αγρόκτημα κοντά στο Springdale,της Πενσυλβάνια.
Σπούδασε στο κολέγιο της Πενσυλβάνια Βιολογία και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, στο αντικείμενο της ζωολογίας και της γενετικής.  
ΦΩΤΟ: Rachel Carson

Μετά τις σπουδές της προσλήφθηκε από το Αμερικανικό γραφείο Αλιείας.

Πολυγραφότατη από μικρή, η Κάρσον συνέχισε να εκδίδει άρθρα με θέματα την φυσική ιστορία, τον θαλάσσιο πλούτο κ.α., με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες της στην προστασία της φύσης από τις δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου.  
Το 1962 εκδίδει το βιβλίο που την καθιέρωσε παγκοσμίως. Ο τίτλος Σιωπηλή άνοιξη (Silent spirit). Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά, για τις αρνητικές επιπτώσεις τις σύγχρονης γεωργίας μέσο της αλόγιστης χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων. Είναι οι πρώτη που προειδοποιεί και αμφισβητεί με επιστημονικά δεδομένα την "πράσινη ανάπτυξη". 
Όπως ήταν φυσικό δέχτηκε έντονη πίεση και κρητική από το οικονομικό κατεστημένο της εποχής και κυρίως από τις εταιρίες που παρήγαγαν τα φυτοφάρμακα.

 Silent Spring Πρώτη Ed.png
Η πρώτη έκδοση της "Σιωπηλής άνοιξης" που κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου 1962.

Το βιβλίο έκανε αίσθηση στην Αμερική και δημιούργησε πολλές αμφιβολίες για την χρήση χημικών στην γεωργία, που μέχρι και την έκδοση του, ήταν πανάκεια.  
Το βιβλίο είχε και έχει ακόμα μέχρι τις ΄μέρες μας μεγάλη απήχηση. Θεωρείτε ως ο προπομπός του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος πάνω σε θέματα γεωργίας και περιβάλλοντος.

Περισσότερα...