Βασιλικός- μια εισαγωγήΑγγλικά Βasil, Γαλλικά Βasilic, Γερμανικά Basilienkraut

Tαξινόμηση: Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Labiatae) Χειλανθή και στο είδος Οcimum basilicum. 


Υπάρχον πολλές ποικιλίες και υβρίδια, που οφείλονται στην εύκολη διασταύρωση και τον πολυμορφισμό (λεπτόφυλλος, πλατύφυλλος, αραιόφυλλος, συμπαγής, πράσινος, κόκκινος κτλ.).


Περιγραφή φυτού: Είναι φυτό μονοετές, ύψους αναλόγως της ποικιλίας, 20-80 εκ. Έχει φύλλα αντίθετα και άνθη λευκά ή λευκορόδινα, τα οποία σχηματίζουν ακραίο στάχυ. Υπάρχει και μία ποικιλία, γνωστή ως Αθάνατη, η οποία είναι πολυετής.

Εδαφοκλιματολογικές συνθήκες: Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, πλούσια, ποτιστικά, με καλή αποστράγγιση. Ο βασιλικός, κατά την περίοδο του χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, καταστρέφεται. Οι πιο ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του είναι αυτές που κυμαίνονται γύρω στους 22°-30° Κελσίου.

Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με σπόρο.

Εποχή και τρόπος φύτευσης: Ο βασιλικός μεταφυτεύεται από τα σπορεία όταν έχει ύψος 10 εκ. περίπου, από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι: μεταξύ των γραμμών 45-50 εκ. και πάνω στη γραμμή, από φυτό σε φυτό, πάλι 45-50 εκ.

Εποχή άνθησης: Ιούνιος - Αύγουστος.


Βιολογική καλλιέργεια, διαφόρων ποικιλιών Βασιλικού, με την βοήθεια εδαφοκάλυψης για την καταπολέμηση των αγριόχορτων.


Καλλιεργητικές φροντίδες

α) Καταπολέμηση ζιζανίων: Λόγω του ότι ο βασιλικός είναι επιπολαιόρριζο φυτό δεν πρέπει να γίνονται πολλά σκαλίσματα, διότι καταστρέφεται μεγάλο μέρος του ριζικού του συστήματος. Είναι προτιμότερο να γίνονται βοτανίσματα.


Καλλιέργεια Βασιλικού, όπου για την αντιμετώπιση των αγριόχορτων, απλώσαμε άχυρο πάνω στην γραμμή καλλιέργειας.

β) Συλλογή: Το φυτό συλλέγεται όταν βρίσκεται στην πλήρη άνθηση, κόβοντας ολόκληρο το φυτό σε ύψος 10 εκ. από το έδαφος ή κόβοντας τις ανθοφόρες κορυφές. Στην πρώτη περίπτωση γίνονται 3-4 συλλογές και στη δεύτερη 6-7 συλλογές.


γ) Άρδευση: Ο βασιλικός θεωρείται ποτιστική καλλιέργεια και αρδεύεται αναλόγως του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών, κάθε 4-5 μέρες. Για τον έλεγχο της άρδευσης θα πρέπει να εφαρμόζεται βελτιωμένο σύστημα άρδευσης.

Ιδιότητες: Τονωτικό στομάχου, αντιφυσητικό, γαλακτογόνο, διουρητικό, ευστόμαχο, σπασμολυτικό, ορεκτικό, εμμηναγωγικό, διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους, βοηθά την αδύνατη μνήμη και τη νευρική αϋπνία κ.ά.


Φύλλα Βασιλικού μετά την αποξήρανση, έτοιμα για τρίψιμο και συσκευασία.

Χρήση: Χρησιμοποιείται ως τσάι (φρέσκος και ξηρός), στις σαλάτες (φρέσκος), και το αιθέριο έλαιό του στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία και σαπωνοποιία.