1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΟ Δήμος Θηβαίων & ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού διοργάνωσαν στις 26, 27, 28 & 29 Ιουνίου του 2003 το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Βιολογική Γεωργία» με παράλληλη έκθεση βιολογικών προϊόντων στην πόλη της Θήβας με θέμα: «Η Βιολογική Γεωργία μια εναλλακτική πρόταση για την γεωργία».

   Η όλη εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας και συμμετείχαν ξένοι ομιλητές, εκπρόσωπος της ΙFOAM τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας, οι τρεις Πιστοποιητικοί Οργανισμοί, Υπουργεία, Ενώσεις βιοκαλλιεργητών καθώς κι εκπρόσωποι φορέων. Παράλληλα στα στρογγυλά τραπέζια, τα οποία διεξήχθησαν καθ΄ όλη την διάρκεια του Συνεδρίου, αναπτύχθηκαν τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες αφορούσαν την φυτική παραγωγή, την ζωική παραγωγή και την εμπορία των βιολογικών προϊόντων..

   Στην έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα με το Συνέδριο, συμμετείχαν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, εταιρίες εμπορίας βιολογικών προϊόντων, μεταποιητές, τυποποιητές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης, ενώσεις βιοκαλλιεργητών, Υπουργεία, Δ/νσεις Γεωργίας, καταστήματα πώλησης βιολογικών εφοδίων και ενώσεις καταναλωτών.

   Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, οδός Λ. Μπέλου 1 και η Έκθεση στη κεντρική πλατεία της πόλης. Παρών ήταν και η εφημερίδα μας "BioKosmos News" με πολλά τεύχη που μοίρασε στους επισκέπτες.
   Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επιτεύχθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΟΑΘ και ΤΕΙ Αργοστολίου προκειμένου να ξεκινήσει η επιστημονική στήριξη των βιο-καλλιεργητών της περιοχής, αλλά και η πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών σε βιολογικά κτήματα της περιοχής.

   Ας ελπίσουμε ότι στο 2ο Διεθνές Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη 2003, θα έχουν ήδη μπει οι βάσεις ώστε να εφαρμοστεί στη πράξη «Η Βιολογική Γεωργία μια εναλλακτική πρόταση για την γεωργία».

   Επίσης, τα πρακτικά του Συνεδρίου και η φετινή εμπειρία να ωθήσουν αρκετούς νέους Αγρότες της Βοιωτίας να βρουν εναλλακτική λύση στα προβλήματά τους στρεφόμενοι στην Βιολογική Γεωργία.