Το φυτό της Τομάτας (βοτανικοί χαρακτήρες)Ρίζα:  Είναι φυτό με κεντρικό ριζικό σύστημα , με πολλές δευτερεύουσες ρίζες και ριζικά τριχίδια. Είναι σε γενικές γραμμές εύκολη η μεταφύτευση του γιατί παράγει γρήγορα ρίζα. Μπορεί να φτάσει και τα 60 εκ. βάθος μέσα στο έδαφος.


Βλαστός: Έχει σχήμα κυλινδρικό και είναι εσωτερικά «γεμάτος». Μπορεί να φτάσει σε μεγάλο ύψος εάν η ποικιλία Τομάτας είναι αναρριχώμενη. Περιέχει χυμούς και είναι εύθραυστος.

Φύλλα: έχουν χρώμα σκούρο πράσινο στην πάνω επιφάνεια και ανοιχτό πράσινο στην κάτω.  Στις ποικιλίες Τομάτας με μεγάλο καρπό τα φύλλα είναι μεγαλύτερου μεγέθους  από τις μικρόκαρπες.

Ταξιανθία Τομάτας (φωτ. αρχε'ιο: Κτήμα Βίωμα).
Άνθος:  Τα άνθη της Τομάτας εμφανίζονται σε Ταξιανθίες, δηλαδή σε ομάδα. Κάθε ομάδα αποτελείται συνήθως από 6 – 8 άνθη. Οι Ταξιανθίες λοιπόν, βρίσκονται πάνω στους βλαστούς  και εμφανίζονται όσο προχωράει η ανάπτυξη του φυτού. Το άνθος αποτελείται από 5 ή περισσότερα σέπαλα, 5 ή περισσότερα πέταλα, κίτρινη στεφάνη, 5 ή περισσότερους στήμονες.Καρπός: Λέγεται και ράγα. Έχει διάφορα σχήματα και χωρίζεται 3, 4 ή και παραπάνω μέρη ανάλογα με την ποικιλία.Κείμενο: Κτήμα Βίωμα