Εντομοκτόνα φυσικής προέλευσης κατάλληλα για ΒιοκαλλιέργειαΗ μαύρη αφίδα ή ψείρα (Aphis fabae) που προσβάλει πολλά είδη κηπευτικών. Όλα τα είδη αφίδας προτιμούν την κάτω επιφάνεια των νεαρών φύλλων.Στην φύση υπάρχουν έντομα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες μας. Αυτά τα ονομάζουμε και εχθρούς. Δεν είναι όμως όλα τα έντομα που βλέπουμε εχθροί της φυτείας μας. Υπάρχουν για λόγους ισορροπίας και τα ωφέλιμα έντομα δηλαδή αυτά που παρασιτούν σε αυτά που προσπαθούν να τραφούν από τα φυτά μας.

Τα έντομα που μπορούν να προσβάλουν τα κηπευτικά μας είναι αρκετά. Πολλά από αυτά είναι μικροσκοπικά και δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, και μόνο με εμπειρία από συμπτώματα στα φύλλα ή σε άλλο μέρος του φυτού, μπορεί κάποιος να καταλάβει το είδος του εντόμου που προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά του κήπου μας. Ο τετράνυχος με περίπου μισό χιλιοστό μέγεθος δεν είναι εύκολος στην παρατήρηση. Στην φωτογραφία κίτρινος τετράνυχος που προσβάλει σχεδόν όλα τα κηπευτικά.Συνήθως ένας μικρός ερασιτεχνικός κήπος ή ένα μπαλκόνι με φυτά δεν παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα από τα έντομα. Όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά είναι τέτοιος ο αριθμός τους ή ο πληθυσμός τους πιο δόκιμα που δεν φτάνουν για να καταστρέψουν τον κήπο μας που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε.

Εάν όμως παρατηρήσετε ότι π.χ. η ψείρα (επιστημονικά αφίδα) ή ο Αλευρώδεις (άσπρη μικρή πεταλούδα), ξεφεύγει από τον έλεγχο τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως τελευταία λύση, κάποια φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα.

Τα εντομοκτόνα αυτά είναι μη τοξικά για τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα. Ας δούμε παρακάτω τα κυριότερα από αυτά.ΠΥΡΕΘΡΟ (Φυσική πυρεθρίνη)
Γενικά στοιχεία

Εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται από πολύ παλιά. Ανήκει στην οικογένεια των Χρυσάνθεμων συγκεκριμένα προέρχεται από κάποια είδη Χρυσάνθεμου τα οποία περιέχουν πυρεθρίνη. Η εξαγωγή του πύρεθρου από τα άνθη του Χρυσάνθεμου γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια με την μέθοδο της εκχύλισης.


Η χρήση του επαναλαμβάνουμε, γίνεται μόνο όταν ο πληθυσμός των εντόμων αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στα φυτά μας. Δεν λειτουργεί προληπτικά, γιατί λόγο του ότι είναι φυσικής προέλευσης αποικοδομείται σε 48 ώρες σε αβλαβείς φυσικές ουσίες. Δηλαδή δεν παραμένει πάνω στο φυτό ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν στην Ελληνική αγορά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης κατάλληλα και εγκεκριμένα για την Βιολογική γεωργία. Οι δοσολογίες αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας. Προσέξτε να υπάρχει η επισήμανση Προϊόν εγκεκριμένο για την Βιολογική γεωργία.


Μερικές συμβουλές

  • Ο ψεκασμός με πύρεθρο γίνεται απογευματινές ώρες.
  • Πάντα βάζουμε στην ψεκαστήρα μας την ποσότητα που δίνει ο κατασκευαστής στην ετικέτα του προϊόντος.
  • Όλοι οι ψεκασμοί γίνονται με προσοχή.
  • Η δράση της πυρεθρίνης στα έντομα προκαλεί στην αρχή παράλυση και μετά τον θάνατο. Για να λειτουργήσει πρέπει να ψεκάσουμε με επιμέλεια όλα τα μέρη του φυτού….μην ξεχνάτε την κάτω επιφάνεια των φύλλων.
  • Όλα τα εφόδια φυτοπροστασίας τα συντηρούμε σε σκιερό μέρος μακριά από τα παιδιά.
  • 48 ώρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό μπορείτε να κόψετε καρπούς.
  • Υπάρχουν πολλές εμπορικές ονομασίες για την φυσική πυρεθρίνη στην Ελληνική αγορά.ΑΖΑΔΙΡΑΧΤΙΝΗ 
Άλλες ονομασίες: Neem, Νimtree,  Indian Lilac.
Οικογένεια: Meliaceae.


Προέρχεται από ένα αειθαλές τροπικό - υποτροπικό δέντρο που ονομάζετε Νήμ (Neem), επιστημονική ονομασία Αzadirachta indica. Είναι εντομοκτόνο και εντομοαπωθητικό.

Οι καρποί του δέντρου Neem έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Αζαδιραχτίνη.

File: Neemtree2.jpg
Δέντρο Neem, στις Φιλιππίνες. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 15-20 μέτρα.


Είναι ίσως το μόνο που έχει διασυστηματική δράση, δηλαδή εισέρχεται και στο εσωτερικό του φυτού μετά των ψεκασμό.

Ζητήστε την σαν Αζαδιραχτίνη. Προσέξτε τις δοσολογίες της ετικέτας. Δεν κυκλοφορεί σε τόση μεγάλη κλίμακα όπως τα άλλα φυσικά εντομοκτόνα. Μπορείτε να συγκομίσετε 3 ημέρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό.ΑΛΑΤΑ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

Είναι φυσικά εντομοκτόνα με Κάλιο. Σπάζει την μεμβράνη των εντόμων, προκαλώντας διαρροή κυτταρικών υγρών. Εξοντώνει ή μειώνει τους πληθυσμούς εντόμων, όπως τετράνυχος, Θρίπας κ.α.. Χρησιμοποιείται σε προγράμματα βιολογικής καταπολέμησης εντόμων, από επαγγελματίες αγρότες.ΕΝΤΟΜΟΠΑΘΟΓΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ


Ο βάκιλος της Θουριγγίας, σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.


Βάκιλος της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis)

Εντομοκτόνο για τις κάμπιες όπως το πράσινο σκουλίκι της Τομάτας (Ηeliothis armigena) κ.α.. Το χρησιμοποιείται μόνο για τις κάμπιες ή σκουλήκια ή σαρανταποδαρούσες πολλές φορές τις περιγράφετε που εμφανίζονται πάνω στα φυτά σας.Κάμπια σε φύλλα Μπρόκολου. (φωτ. αρχείο - Κτήμα Βίωμα)


Μη τοξικό με εκλεκτική δράση τις προνύμφες λεπιδόπτερων. Μπορείτε να κόψετε καρπούς μετά 5 ημέρες από τον τελευταίο ψεκασμό. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά σκευάσματα Βάκιλου.


Κείμενο: Κτήμα Βίωμα